Välkommen till SMaL!

Okategoriserade Inga kommentarer

Sveriges Matematiklärarförening, SMaL, är föreningen för alla oss som undervisar i matematik från förskola till högskola.
___________________________________________________________

Kallelse till Sveriges Matematiklärarförenings årsmöte den 21 mars 2024

SMaLs medlemmar kallas till årsmöte i direkt anslutning till sista torsdagspasset  på Matematikbiennalen i Örebro.
Exakt tid (ca 17.15) och lokal meddelas senare i SMaLs monter på Biennalen, här på hemsidan www.smal-matte.com samt i SMaLs Facebookgrupp Sveriges MatematikLärarförening.

Välkomna!

Dagordning till årsmötet

Länk till Matematikbiennalen i Örebro

____________________________________________________________

Det är dags att betala medlemsavgiften för 2024.

Avgiften är oförändrad, 120 kronor per år.

Swishnummer: 1236020879

Postgiro: 832 73 84 – 7

Märk betalningen med namn och medlemsnummer (finns på baksidan av Medlemsbladet).

Anmäl adressändring när du flyttar

Okategoriserade Kommentarer inaktiverade för Anmäl adressändring när du flyttar

Vi får tillbaka en del av Medlemsbladen med okända adressater. Är du medlem i SMaL och har bytt namn eller adress, så skicka ett E-postmeddelande med de nya uppgifterna till  medlemsregisteransvarig.


 

Lokalavdelningsträffar

Okategoriserade Kommentarer inaktiverade för Lokalavdelningsträffar

Inbjudan till lokalavdelningsträffar läggs in på hemsidan efter att de skickats till webbmaster.

Information om SMaLs lokalavdelningar.

Tidigare inlägg

Okategoriserade Kommentarer inaktiverade för Tidigare inlägg

Dags att söka stipendium från Maria Ingelman Sahléns minnesfond

Fonden, som startades av Marias familj efter hennes bortgång, delar ut stipendier till studenter och lärare som har projekt som syftar till att främja matematiskt tänkande.
Läs mera om fonden på www.mariasfond.org.
Ansökan ska göras senast den 15/11 – 2023.


_________________________________________________

Konferenstips
CIEAEM74 på Malmö Universitet den 15 – 19 augusti 2023.

Konferensen är öppen för forskare, doktorander, lärarutbildare, lärare och lärarstudenter. Det går att skicka in bidrag fram till 15 mars, på fyra sidor. Det kan vara en beskrivning av ett utvecklingsprojekt i matematik, ett forskningspaper, ett teoretiskt paper, eller en forskningsöversikt. Det går också att vara med utan ett bidrag.

På konferensen kommer det att vara föreläsningar med internationella forskare, samtidigt som mycket av presentationer sker i arbetsgrupper. Där kommer också vara workshops mm. Mer information finns på cieaem74.se

Lärare och lärarstudenter betalar en lägre avgift och det finns möjlighet för lärare att bara vara med de två första eller de två sista dagarna, till en kraftigt reducerad kostnad.

Mera information finns här och på cieaem.org.

__________________________________________________

Sommarkursen #SMaLMullsjö23 är genomförd!

Läs mera om  årets kurs och om tidigare genomförda kurser under fliken Sommarkurser.
__________________________________________________

Årsmötesdags!
Kallelse till SMaLs årsmöte lördagen den 25 mars 2023 klockan 10.00.

Alla medlemmar i SMaL är välkomna att delta!
Mötet genomförs digitalt via Teams.

_______________________________________________
Dags att söka stipendium från Maria Ingelman Sahléns minnesfond

Fonden, som startades av Marias familj efter hennes bortgång, delar ut stipendier till studenter och lärare som har projekt som syftar till att främja matematiskt tänkande.
Läs mera om fonden på www.mariasfond.org.
Ansökan ska göras senast den 15/11 – 2022.


________________________________________________
Ingvar Lindqvistprisen:

Nomineringsperioden är fortfarande öppen! Glöm inte nominera din lärare eller lärarkollega 🧡
Kungl. Vetenskapsakademien delar varje år ut Ingvar Lindqvistprisen som tilldelas lärare som gjort pedagogiska insatser utöver det vanliga inom ämnesområdena matematik, fysik, kemi, biologi, naturkunskap eller NO.

_______________________________________________

Tyvärr ställdes SMaLs sommarkurs i Mullsjö 2022 p.g.a. för få anmälda deltagare.

 
Information om tidigare sommarkurser finner du under fliken Sommarkurser.
__________________________________________________

Välkommen till SMaLs sommarkurs i Mullsjö 19 – 22 juni 2022
  Känguruuppgiftslösande på gräsmattan i Mullsjö

Kursen på Mullsjö Folkhögskola kommer att ha samma upplägg som tidigare år med många intressanta programpunkter, denna gång med extra fokus på matematiksvårigheter. Det blir föreläsningar, workshops, utflykt, after talks, god mat och trevlig samvaro med lärare som undervisar i matematik från förskola till universitet. Representanter från bl.a. SPSM, NCM och Skolverket kommer också delta. Håll utkik här på hemsidan och i SMaLs FB-grupp Sveriges Matematiklärarförening för uppdateringar och information om kursen.
_______________________________________________

Årsmötesdags!

Välkomna till SMaLs årsmöte 2022 torsdagen den 31 mars klockan 17.15 i sal K1082 på Linnéuniversitetet i Växjö i anslutning till Matematikbiennalen.
_________________________________________
Bengt Ulin 1928 – 2022 SMaLs hedersmedlem och en mycket uppskattad matematiklärare, fortbildare och flitig författare har lämnat oss.2022-02-02 avled Bengt vid en ålder av 93 år. Bengt har varit en framstående och omtyckt föreläsare vid biennaler, biennetter och SMaLs sommarkurser i Mullsjö. Han har också varit en flitig författare som givit ut ett 20-tal böcker om matematik och matematikundervisning.Hans kunskaper inom både matematik och musik har fått många matematiklärare att häpna, imponeras och roas. Bengts förklaringar av musikens matematik eller hur man kan se musik i matematik har satt fingret på matematikens inre väsen. Matematiken är ett språk som bland annat kan förklara hur mönster, samband och begrepp kan användas för att visa varför vissa musikaliska klanger upplevs som vackra medan andra har en tendens att störa oss då de upplevs som mindre harmoniska. Tilläggas bör att varken musiken eller matematiken för detta är trivial, men Bengt behärskade båda till fullo. Flera av hans böcker beskriver också matematikens skönhet och hur man kan lära sig problemlösningens sköna konst.Bengt och hans inspiration kommer finns kvar samtidigt som saknaden av Bengt är stor. Som den digitalromantiker han var blev datumet när Bengt gick ur tiden något som andra matematik- och sifferfascinerade kommer att komma ihåg.
__________________________________________ Peder Claesson 1935 – 2022
En av initiativtagarna till SMaL, föreningens första ordförande och senare hedersmedlem har avlidit.Peder växte upp i Kölingared i Västergötland i en bygd, som många av oss i SMaL fått lära känna under bussutflykter med Peder som guide i samband med årliga sommarkurser på Mullsjö Folkhögskola.Peder var en klok och godhjärtad man som var mycket lätt att tycka om. Under åren är vi många elever, lärarstudenter och kollegor från norr till söder som lärt känna honom och för många var han en verklig förebild.Peder var också en av initiativtagarna till den första Matematikbiennalen 1980.Redan under SMaLs första år genomfördes en sommarkurs på Mullsjö Folkhögskola. Det blev en succé med nära hundra deltagare. Sedan dess har det varit sommarkurs i Mullsjö varje år i början av midsommarveckan med undantag för 2020 och 2021, då den ställdes in på grund av pandemin. Under ett antal år anordnades också en kurs med ungefär samma koncept i augusti på Medlefors Folkhögskola i Skellefteå.Peder har varit aktiv och återkommit till SMaLs sommarkurser och årsmöten även efter sin pension. I början av varje Mullsjökurs brukade Peder vara med och välkomna deltagarna till Västergötland, hans hembygd. Han stod i Grundtvigsalen och pekade på kartan. De som inte visste det tidigare fick veta att Mullsjö finns i Jönköpings län men i landskapet Västergötland.Peder brukade alltid ha minst ett seminarium under sommarkursen då han ofta knöt ihop matematik och litteratur. Det kunde handla om Alf Henriksons ”Multiplikationstabellen”, Ogawas ”En gåtfull vänskap” eller Høegs ”Fröken Smillas känsla för snö”. Det kunde också vara mera ren matematik, Peder var en sann digitalromantiker. Han delade med sig av fiffiga huvudräkningsstrategier, talföljder eller övningar med pentominobrickor.

I samband med Peders bortgång har ”Peder Claessons minnesfond för glädje i matematik” skapats, vilket gör att han fortsätter att sprida glädje under lång tid framöver.

Vi är många som saknar Peder och det kommer kännas tomt utan honom under kommande sommarkurs i Mullsjö i hans kära Västergötland.
______________________________________________

Malmö universitet är värd för Sonja Kovalevsky-dagarna 11-13/11.

Sonja Kovalevsky-dagarna riktar sig till gymnasister som är intresserade av matematik. Sonja Kovalevsky-dagarna arrangerades för första gången under Världsmatematikåret 2000 och har sedan dess varit ett årligt evenemang med många nöjda deltagare.

Läs mer på:

https://mau.se/kalender/sonja-kovalevsky-dagarna-2021/
___________________________________________________________

I september 2021 skickades temanumret Problemlösning ut till alla medlemmar. Om du inte fått häftet, kan det bero på:

  • Att du inte betalat din medlemsavgift de senaste åren.
  • Att du har flyttat, men inte anmält adressändring. Maila i så fall din nya adress till torbjorn.jansson@orebro.se.
  • Att du ännu inte är medlem. I så fall kan du anmäla dig här.
    ____________________________________________

SMaL på Biennalen i Växjö 2020
   

____________________________________________________

#SMaLMullsjö19 16 juni – 19 juni

I år medverkade bland annat representanter från Skolverket, NCM och ansvariga för nationella prov i matematik från universiteten i Stockholm och Umeå. Varje år sedan SMaLs bildande för 25 år sedan har SMaL anordnat uppskattade sommarkurser i Mullsjö. Bland de medverkande denna sommar fanns som vanligt flera av Sveriges mest erfarna och namnkunniga föreläsare. Läs mera om årets program och tidigare SMaL-kurser under fliken Sommarkurser.  Där finns också flera av de medverkandes presentationer.
___________________________________________________________

2019 fyller SMaL 25 och medlemmar bjöds på föreläsningar med Sara Wedahl och Per Snaprud, årsmöte, lunch och tårta på Helio i Stockholm lördagen den 19 januari!
Per Snaprud höll en föreläsning som anknöt till hans bok Medvetandets återkomst.
Sara Wedahl föreläste om särskilt begåvade elever och gav oss några läs- och länktips i sin presentation;
Linda Kreger Silverman – Särskilt begåvade barn
Mona Liljedahl – Särskilt begåvade elever
Eva Pettersson – Elever med särskild begåvning
Material på skolverket.se om särskild begåvning
Anita Kullander – Utanför ramarna
mensa.se/gcp
mattetalanger.ncm.gu.se

De som ville träffades också för att äta middag tillsammans samma kväll.
Fotot är från årsmötet med ordförande Per Berggren sittande intill SMaLs första ordförande, Peder Claesson, som höll i klubban.
   
I medlemsbladet nr 1 2019 finns mera att läsa om 25-årsjubiléet.
____________________________________________________________________

Den 20-21 oktober 2018 hade SMaL höstmöte på Långholmen i Stockholm!

Läs mera om våra lokalavdelningar.


Mindset av Cecilia Christiansen. Bilder från föreläsning på Carlssons skolan lördagen den 28 januari 2017.